WordPress, Een uitgebreide gids voor beginners

wordpress - een uitgebreide gids voor beginners

Geschreven door Saskia

0 Reactie(s)

15 december 2024

Wat is WordPress?

Ik herinner me nog goed toen ik mijn blog startte met WordPress. Het was zo eenvoudig om aan de slag te gaan! Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot een krachtig content management systeem (CMS) dat door miljoenen mensen wereldwijd wordt gebruikt. Of je nu een beginnende blogger bent of een ervaren webbouwer, WordPress heeft voor iedereen iets te bieden.

Het is open-source software, wat betekent dat het gratis te gebruiken is en door een grote community van ontwikkelaars voortdurend wordt verbeterd. WordPress is zo ontworpen dat je geen programmeerkennis nodig hebt om ermee aan de slag te gaan.

WordPress.org vs. WordPress.com

Als je met WordPress aan de slag wilt, kom je al snel terecht bij twee belangrijke termen: WordPress.org en WordPress.com. Hoewel beide op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen die van invloed zijn op jouw keuze. Laten we eens dieper ingaan op wat deze verschillen precies inhouden.

WordPress.org: De volledige vrijheid

  • Open-source: WordPress.org is de gratis, open-source versie van WordPress. Dit betekent dat je de software volledig gratis kunt downloaden en installeren op je eigen webhosting.
  • Volledige controle: Je hebt de volledige controle over je website. Van het kiezen van je domeinnaam tot het installeren van plugins en thema’s, alles is aan jou.
  • Flexibiliteit: Met WordPress.org heb je oneindig veel mogelijkheden om je website aan te passen. Er is een enorme community van ontwikkelaars die voortdurend nieuwe plugins en thema’s maken.
  • Technische kennis: Het installeren en beheren van WordPress.org vereist enige technische kennis. Je moet zelf zorgen voor updates, back-ups en de beveiliging van je website.

WordPress.com: Gemak en beperkingen

  • Gemanagede hosting: WordPress.com biedt een gebruiksvriendelijke, gehoste oplossing. Je hoeft je geen zorgen te maken over technische zaken zoals hosting en updates.
  • Beperkte functionaliteit: Hoewel WordPress.com veel mogelijkheden biedt, zijn er minder opties dan bij WordPress.org. De keuze aan thema’s en plugins is beperkter.
  • Kosten: De basisversie van WordPress.com is gratis, maar voor extra functionaliteit en meer opslagruimte moet je een abonnement afsluiten.
  • Minder controle: Je hebt minder controle over je website dan bij WordPress.org. Bepaalde aanpassingen zijn niet mogelijk.

Persoonlijk zou ik dus altijd kiezen voor WordPress.org, ook al heb een kleine(re) website of zelfs een one-pager. Je hebt zelf de volledige controle, je hebt de keuze vrijheid in thema’s en plugins en je kunt in een later stadium je website nog altijd uitbreiden.

Wat is WordPress? Hoe werkt het? Leer de WordPress basisbegrippen in deze gids voor beginners. Ideaal voor wie wil starten met een website of blog.

Thema’s: Het uiterlijk van je website

Stel je WordPress voor als een leeg canvas. Thema’s zijn de verf en de kwasten waarmee je dit canvas omtovert tot een schilderij. Een thema bepaalt het algehele uiterlijk van je website, van de kleuren en lettertypes tot de lay-out en de indeling van de pagina’s.

  • Standaard thema’s: WordPress wordt geleverd met een aantal standaard thema’s die je direct kunt gebruiken.
  • Premium thema’s: Voor meer geavanceerde opties en een professionelere uitstraling kun je premium thema’s aanschaffen. Deze bieden vaak extra functies en zijn vaak speciaal ontworpen voor bepaalde soorten websites.

Builders: Nog meer flexibiliteit

Naast thema’s zijn er ook zogenaamde ‘builders’ die je nog meer flexibiliteit bieden bij het ontwerpen van je website. Builders zijn tools waarmee je zonder enige codeerkennis pagina’s kunt bouwen door middel van een visuele editor. Twee populaire voorbeelden zijn Divi en Elementor.

  • Divi: Divi is niet alleen een thema, maar ook een krachtige page builder. Met Divi kun je elke pagina van je website helemaal naar eigen wens aanpassen, zonder dat je diep in de code hoeft te duiken.
  • Elementor: Elementor is een andere populaire page builder die bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid. Met Elementor kun je snel en eenvoudig professioneel ogende websites bouwen.

Waarom builders? Builders bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele thema’s:

  • Meer flexibiliteit: Je bent niet beperkt tot de vooraf ontworpen lay-outs van een thema.
  • Visuele editor: Je ziet direct wat het resultaat is van je aanpassingen.
  • Drag-and-drop interface: Het is eenvoudig om elementen toe te voegen en te verplaatsen.

Zelf ben ik fan van het Divi thema. Laat je je website door mij bouwen, dan krijg je dit thema er altijd gratis bij.

Plugins: De functionaliteit uitbreiden

Plugins zijn als apps voor je smartphone. Ze voegen extra functionaliteit toe aan je WordPress website. Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar, die alles kunnen van het optimaliseren van je zoekmachine-optimalisatie (SEO) tot het toevoegen van een contactformulier of een webshop.

Welke plugins ik graag gebruik vind je de blog: mijn favoriete WordPress plugins.

Pagina’s: Statische inhoud

Pagina’s zijn de basisbouwstenen van je website. Ze bevatten statische inhoud, zoals informatie over jouw bedrijf, een contactpagina of een over-mij pagina. Pagina’s veranderen doorgaans niet vaak van inhoud.

Berichten (blogs): Dynamische inhoud

Berichten zijn ideaal voor het publiceren van nieuws, blogposts of andere content die regelmatig wordt bijgewerkt. De berichten worden chronologisch weergegeven en kunnen worden gecategoriseerd en voorzien van tags.

Samenvatting

Met WordPress kun je zonder diepgaande technische kennis een professionele website bouwen. Thema’s bepalen het uiterlijk, plugins breiden de functionaliteit uit, pagina’s bevatten statische inhoud en berichten worden gebruikt voor dynamische content.

Wil je meer weten? Heb je vragen? Happy to help!
Stuur me gerust een bericht via mijn contact formulier.

WordPress Onderhoud zelf doen

Dit vind je misschien ook leuk…

Wat is een WordPress favicon?

Wat is een WordPress favicon?

Wat is een favicon? Stel je voor dat je tientallen tabbladen open hebt staan in je browser. Hoe herken je snel jouw...

Wat is Divi?

Wat is Divi?

Elke WordPress website heeft een thema. Het thema bepaalt hoe een pagina of bericht eruitziet, zoals de kleuren, de...