Het mooie van WordPress is de eenvoud van het systeem. Het is simpel, stabiel en werkt intuïtief. Het nadeel van die eenvoud is echter het beperkte aantal standaard beschikbare websitefuncties. Daarvoor zijn WordPress plugins bedacht. WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress website verder uitbreiden. Zo zal een website van een coach andere behoeften hebben dan een webshop in sieraden. Maar voor bijna iedere functie die je kunt bedenken en wilt toevoegen aan jouw website, is wel een plugin te vinden. Toch zijn er een aantal onmisbare WordPress plugins die ik vrijwel standaard bij elke WordPress installatie meeneem.
Onmisbare WordPress Plugins
De volgende WordPress Plugins zullen bij een door mijn gemaakte WordPress website vrijwel standaard geïnstalleerd worden. Te weten:
- Een SEO plugin: Yoast
- Een backup plugin: UpdraftPlus
- Een analytics plugin: bijvoorbeeld Google Site Kit
- Broken Link Checker
- Een anti spam plugin: Akismet
Yoast
Yoast, SEO for WordPress is een hulpmiddel bij het schrijven van SEO-vriendelijke inhoud met de juiste (focus) keyphrases in het achterhoofd. Zelf gebruik in de de premium versie, maar de gratis versie voldoet prima!
UpdraftPlus
UpdraftPlus vereenvoudigt back-ups en herstel. Maak een back-up van je bestanden en database back-ups in de cloud en herstel met één klik! Back-up in de cloud rechtstreeks naar Dropbox, Google Drive en meer.
Google Site Kit
Google Site Kit is een eenvoudig Google Analytics integratie voor WordPress. De statistieken rechtstreeks op je WordPress Dasboard
Broken Link Checker
Broken Link Checker controleert alle interne en externe links op je website op gebroken links. De plugin helpt je om deze links te herstellen. Wat weer goed is voor je SEO en gebruiksvriendelijkheid.
Akismet
Akismet controleert je reacties en contactformulier inzendingen met onze wereldwijde spamdatabase om je site te beschermen tegen schadelijke inhoud. Je kunt de gedetecteerde reactiespam beoordelen op je blog’s “Reacties” beheerderscherm.
Een plugin installeren
Een plugin installeren is vrij eenvoudig en vind plaats vanuit je WordPress Dashboard.
- Ga naar Plugins > Nieuwe plugin
- Voer bij Zoeken de naam van de plugin in
- Als je de gewenste plugin gevonden hebt, klik je op Nu Installeren.
- een voortgangscirkeltje zal draaien en de knop ‘nu installeren’ zal veranderen naar ‘activeren’ als de plugin zonder problemen is geïnstalleerd.
- Zodra je installatie succesvol is verlopen, klik je op Activeren om de plugin te activeren.
Nadelen van plugins
Het gebruik van plugins kent echter ook nadelen. Plugins kunnen
- je website vertragen
- worden vergeten door de ontwikkelaars (geen updates meer)
- een veiligheidsrisico vormen
Let dus goed op welke plugin je kiest. Ik hou altijd de volgende criteria aan: veel downloads, recente updates, door een groot aantal gebruikers beoordeeld en met zoveel mogelijk sterren beoordeeld.
Heb je ondanks mijn uitleg toch nog hulp nodig met je website? Tips voor het vinden van de juiste plugins voor jouw WordPress website? Wil je dat ik met eens kritisch kijk naar de plugins op jouw WordPress website. Neem dan gerust contact op.