Gebruiker aanmaken in WordPress

Een gebruiker aanmaken in WordPress

Geschreven door Saskia

0 Reactie(s)

7 april 2022

Hoe maak je een nieuwe gebruiker aan in WordPress? Binnen WordPress kun je verschillende soorten gebruikers aanmaken. Gebruikers zijn nodig om toegang te krijgen tot de admin omgeving. De admin omgeving wordt ook wel  backend, achterkant of dashboard genoemd. De WordPress admin omgeving is de omgeving waarin je je WordPress-website kunt beheren. Je vindt hier alle belangrijke instellingen voor je WordPress-website. Ook kun je hier pagina’s en berichten (blogs) aanmaken, aanpassen en verwijderen. 

De belangrijkste gebruiker, de beheerder, wordt aangemaakt bij de installatie van WordPress. Bewaar deze gegevens dan ook zorgvuldig en zorg voor voldoende veiligheid middels een sterk wachtwoord. En geef deze gegevens dan nooit uit handen.

Toch is het soms handig dat iemand anders toegang krijgt tot jouw admin omgeving. Iemand die blogs voor je schrijft bijvoorbeeld. Of als je iemand nodig hebt die instellingen voor je nakijkt of het onderhoud aan je WordPress website doet. De beste optie is dan een nieuwe WordPress gebruiker aanmaken met de passende rechten. Fijne is dan ook dat je dat account altijd kunt verwijderen wanneer deze persoon geen toegang tot je website meer nodig heeft.

Hou zelf de controle!

Veiligheid voor alles! En controle is nog beter. Als jij geen behoefte hebt dat mensen zich ‘zomaar’ kunnen registeren (lees: een account kunnen aanmaken) op je WordPress website, controleer dan of de volgende optie uit staat binnen je WordPress omgeving.

Dit kan via: dashboard – Instellingen – algemeen en zet het vinkje uit bij “iedereen kan registreren” (standaard staat hier al géén vinkje). Alleen zo heb jij de volledige controle over personen die toegang hebben tot je website. En iedereen die toegang mag krijgen zul je dus zelf moeten aanmaken.

Gebruikersrollen binnen WordPress

In WordPress zijn er vijf gebruikersrollen. Te weten:

 • Beheerder
 • Redacteur
 • Auteur
 • Schrijver
 • Abonnee

Beheerder (Administrator)

Deze rol is voor site-eigenaren en geeft volledige controle over je WordPress-site. Een beheerder kan andere beheerders verwijderen en rollen aanpassen, nieuwe berichten toevoegen, bewerken en verwijderen. En een beheerder kan updates uitvoeren, plugins en thema’s installeren.

Redacteur (Editor)

Een redacteur heeft controle over berichten (blogs) en pagina’s. Deze kan hij maken, bewerken en publiceren. Ook is het voor de redacteur mogelijk om berichten en pagina’s te bewerken die anderen geschreven hebben. Redacteurs hebben geen toegang tot je site-instellingen, plugins of thema’s.

Auteur (Author)

Een auteur kan zelf berichten schrijven, bewerken en publiceren, maar niet de berichten van anderen aanpassen en/of pagina’s aanmaken. Een auteur kan alleen zijn eigen berichten aanpassen en verwijderen. Ze beheren geen instellingen, plugins of thema’s.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten maken, maar niet publiceren. Dit moet een beheerder of redacteur voor ze doen. De rol van schrijver ideaal voor bijvoorbeeld gastartikelen.

Een groot nadeel van deze rol is dat je zelf geen bestanden kunt uploaden, wat betekent dat een schrijver geen afbeeldingen aan hun eigen artikel kan toevoegen.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee is lid van je website, maar kan niet meer dan een normale gast. Het voordeel van het lid worden is wel dat een abonnee reacties kunt achterlaten zonder iedere keer opnieuw zijn of haar gegevens in te vullen.

Een nieuwe WordPress Gebruiker aanmaken

Hoe je een nieuwe WordPress gebruiker aanmaakt of toevoegt? Volg dan onderstaande stappen:

Een gebruiker aanmaken in WordPress
 • Log in op het dashboard van je WordPress website.
 • Links in het menu vind je de optie gebruikers, klik hierop of hang er met je muis over en kies voor nieuwe toevoegen.
 • Geef een de Gebruikersnaam en E-mail (beiden verplicht) op.
 • Genereer een wachtwoord.
 • Kies onderaan voor de juiste rol, afhankelijk hoeveel rechten iemand nodig heeft.

Kies vervolgens uit een van deze twee werkwijzen:

 • Als je het vinkje voor ‘Gebruikersmelding versturen’ hebt aangevinkt, krijgt de persoon die je wilt toevoegen een email met een verzoek het wachtwoord in te stellen. Hiermee wordt het wachtwoord wat je voor je ziet dus vervangen.
 • Zet je dit vinkje uit, dan moet je er voor zorgen dat je de nieuwe gebruiker zelf de inloggegevens stuurt.

Klik onderaan op de knop ‘nieuwe gebruiker toevoegen’ en je nieuwe gebruiker is aangemaakt.

Kom je er zelf niet uit, kun je altijd nog hulp inschakelen. Stuur me gerust een berichtje via mijn contact formulier of via een van mijn social media kanalen

Dit vind je misschien ook leuk…

Wat is Divi?

Wat is Divi?

Elke WordPress website heeft een thema. Het thema bepaalt hoe een pagina of bericht eruitziet, zoals de kleuren, de...

Onmisbare WordPress Plugins

Onmisbare WordPress Plugins

Het mooie van Wordpress is de eenvoud van het systeem. Het is simpel, stabiel en werkt intuïtief. Het nadeel van die...